Porovnávacie metódy hodnotenia MSP a možnosti ich využitia pri manažérskom rozhodovaní - Kardoš, Peter
Aplikácia porovnávacích metód ohodnotenia podnikov využívaných v zahraničí, ktoré patria medzi metódy s najvyššou vypovedacou schopnosťou, na slovenské podmienky. Analýza porovnávacích metód ohodnotenia podniku a ich následná aplikácia na konkrétny subjekt pôsobiaci v podmienkach Slovenskej republiky dokázala, že túto metódu je možné použiť, kedže vypočítané výsledky korešpondujú s hodnotou podniku stanovenou inou metódou, založenou na výnosovom princípe. Ako najvhodnejšie násobitele (porovnávacie ukazovatele) sa javia Hodnota podniku / Pridaná hodnota a Hodnota podniku / EBITDA, ktoré sú v teoretickej oblasti síce menej rozpracované, ale v praxi najčastejšie využívané. V prípade dostatku porovnateľných transakcií môžu túto metódu znalci bez problémov využívať. Keďže databázy s porovnateľnými transakciami v súčasnosti v SR nie sú k dispozícii, metóda je využiteľná hlavne znaleckými organizáciami, ktoré spracúvajú väčšie množstvo posudkov a majú interné databázy transakcií.