Vývoj kritického myšlení a postavení demografie a statistiky v jeho rámci - Pavlík, Zdeněk
Začiatky kritického myslenia - pohľad do histórie. Konfuciova filozofia. Aristotelova filozofia. Dôležité etapy vo vývoji kritického myslenia. Poznávanie objektívnej reality - Jan Hus, Francis Bacon. Zakladateľ demografie - John Graunt (1620-1674). Zásluhy demografie o rozvoj štatistických metód. Filozofický význam štatistických štruktúr. Dôležité etapy v histórii demografie.