Analýza nerovného postavení rodin s dětmi a možnosti zmírněrní této nerovnosti - Hampl, Otakar
Výška pôrodnosti ako významný makroekonomický ukazovateľ nefinančného charakteru a zároveň významný ukazovateľ životnej úrovne obyvateľstva. Kľúčový problém - odstránenie trhových deformácií, ktoré sú zdrojom sociálnej nespravodlivosti. Otázka rovnoprávnosti ľudského kapitálu v spoločnosti. Možné riešenie - zníženie základu pre výpočet dane a odvodov na sociálne poistenie o náklady na reprodukciu ľudského kapitálu. Výdavky na deti v domácnostiach. Najnižší počet detí v stredných a vyšších príjmových skupinách. Benchmarkingové porovnanie úspešnosti rodinnej politiky na príklade Francúzska. Miera prerozdelenia a skrytého "znárodňovania" výnosov z investícií do ľudského kapitálu.