Ako zmodernizovať blízkovýchodné ekonomiky tušili sme to: ropa je pre arabský svet možno viac brzdou ako požehnaním - Talál, bin Hasan
WANA, skratka označujúca západnú Áziu a severnú Afriku. Spoločnou charakteristikou ekonomík WANA je závislosť od ropných príjmov a zahraničnej pomoci. Sociálna politika a mobilita spoločnosti. Absencia modernej priemyselnej základne. Zmena politickej orientácie a regionálneho zamerania štátov WANA.