Geopolitická charakteristika prostredia Slovenska - Tokár, Ľubomír
Analýza postavenia a situácie, v ktorej sa v súčasnosti nachádza Slovenská republika, zo širokej perspektívy medzinárodnej politiky, a to na dvoch samostatných, hoci prepojených geografických úrovniach - globálnej a regionálnej. Slovenská republika ako malý štát. Regionálne prostredie pre SR predstavujú predovšetkým susediace štáty, resp. v širšom ponímaní európsky regionálny bezpečnostný komplex. Odporúčania niekoľkých krokov, ktoré by mali viesť tvorcov oficiálnej zahraničnej politiky SR.