Partnerstvá verejného a súkromného sektora v sociálnych a zdravotníckych službách - možnosti presumu rizík na súkromný sektor - Peter, Radoslav
Problematika starnúcej populácie vo väčšine štátov OECD je dnes dobre známa. Rovnako dobre sú známe riziká, ktoré táto skutočnosť prináša verejným sociálnym a zdravotným systémom, a to predovšetkým PAYG systémom. Viac ako v minulosti sa preto dnes ekonómovia zaoberajú otázkou zabezpečenia finančnej životaschopnosti systémov zdravotníctva a sociálnych služieb, pri zachovani určitých štandardov kvality a dostupnosti. Reakciou na tieto výzvy sú reformy, charakteristické predovšetkým zapájaním súkromného sektora (a súkromného kapitálu) do oblasti, ktoré boli pred niekoľkými rokmi výhradne doménou štátu. Príspevok sa venuje možnostiam prenosu rizík plynúcich z demografického vývoja na súkromný sektor.