Využívanie ukazovateľa regionálny HDP na obyvateľa na meranie rozdielov v rozvoji regiónov - Péliová, Jana, 1976-
Hospodársky rozvoj regiónov možno merať využitím rôznych ukazovateľov. Regionálny HDP na obyvateľa sa javí ako jeden z najkomplexnejších na meranie hospodárskej aktivity regiónov. Na prepočet regionálneho HDP na obyvateľa na viac vypovedateľný ukazovateľ sa uskutočňuje pomocou parity kúpnej sily a štandardu kúpnej sily.