Konečná spotreba domácností v SR a meranie dopadov DPH na spotrebu - Rabatinová, Marcela, 1977-
Na meranie efektívnosti (výnosovosti) DPH systémov sa využíva tzv. výnosový ukazovateľ DPH (the VAT revenue ratio), ktorý je definovaný ako pomer reálne vybraného príjmu z DPH a potenciálne získaného príjmu z DPH, ak by sa na celú národnú spotrebu aplikovala štandardná sadzba DPH. V SR až dve tretiny z celkovej národnej spotreby tvorí konečná spotreba domácností. Z analýzy OECD vyplýva, že systémy DPH s rôznym počtom uplatňovaných znížených sadzieb a rôznymi oslobodeniami sú spojené s vysokými daňovými výdavkami v porovnaní s čistým DPH režimom. To by mohlo viesť k hypotéze, že 30-50 percent potenciálnych príjmov nepodlieha zdaneniu alebo ak aj podlieha, tieto príjmy nie sú skutočne vybrané.