Prístupy k riadeniu environmentálnych rizík v globalizačnom procese - Romančíková, Eva
Príspevok približuje rôzne mechanizmy riadenia environmentálnych rizík, ktoré sa dostávajú do popredia vplyvom prebiehajúceho procesu globalizácie. Popri normatívnych, finančno-ekonomických a dobrovoľných nástrojoch možno za účinný mechanizmus považovať environmentálne poistenie, pri ktorom aktivnu úlohu v smere prevencie a sanácie environmentálnych škôd zohráva aj samotná poisťovňa. V príspevku je analyzované široké spektrum takto zameraných poistných produktov, ako aj rôzne alternatívne prístupy k poisteniu environmentálnych rizík, ktoré sa etablovali vo vyspelých ekonomikách. Dôležitým predpokladom širšieho využívania poistenia environmentálnych rizík je jasná právna úprava pravidiel vymedzujúcich zodpovednosť znečisťovateľov.