Írsky daňový systém - Šteiner, Ivan
V roku 1973 sa Írsko stalo členom dnešnej Európskej únie. Vtedy patrilo medzi najzaostalejšie krajiny Európy. Dnes je druhou najbohatšou. Ako to dosiahlo? Základným ťažiskom írskej stratégie na prilákanie investícií bolo vytvorenie príťažlivého ekonomického a fiškálneho prostredia, ktoré by podporovalo priemysel. Toto sa odráža v nízkych prevádzkových nákladoch, pracovných, majetkových a telekomunikačných nákladoch, ktoré patria medzi najnižšie v Európe. Trvalá nakladová konkurencieschopnosť Írska ako obchodnej základne je zaistená prostredníctvom stabilnej meny a veľmi príťažlivej dani zo zisku spoločnosti.