Vplyv úrokovej miery na dynamiku investičného procesu - Vidová, Jarmila, 1967-
Problematika investícií. Faktory vplývajúce na dynamiku investičného procesu, predovšetkým úrokovej miery. Úroková miera predstavuje podiel úroku na požičanej sume. Úrok je platba, ktorú platí dlžník veriteľovi za požičanie peňazí na určité obdobie. Pri rozhodovaní o investíciách sledujú firmy podmienku maximalizácie zisku, teda porovnanie očakávanej miery výnosu z kapitálu s nákladmi, ktoré firmy vynaložili na získanie dodatočnej jednoty kapitálu, teda s úrokovou mierou.