Vnútorný trh v kontexte Lisabonskej zmluvy - Nováčková, Daniela
Vytvorenie vnútorného trhu EÚ. Prvou ekonomickou slobodou vnútorného trhu je voľný pohyb tovaru, jeho univerzálne znaky: odstránenie tarifných a netarifných prekážok, deregulácia a liberalizácia trhu, zdravá konkurencia. Lisabonská zmluva vytvára priestor a podmienky pre lepšie fungovanie vnútorného trhu. V záujme rozvoja európskej integrácie nielen inštitúcie EÚ, ale aj jednotlivé členské štáty musia prispôsobovať svoje štruktúry, aby boli ciele EÚ, ku ktorým sa zaviazali, naplnené.