Hospodářský a politický význam zámořských území Evropské unie - Strnad, Štěpán
Geopolitický rozmer Európskej únie z pohľadu jej zámorského rozmeru. Oblasti EÚ so zvláštnym statusom. Pridružené zámorské krajiny a územia. Oblasti pod správou členov Európskej únie, ktoré nepatria do EÚ. Oblasti, ktoré patria do EÚ, ale sú mimo colnej oblasti EÚ. Námorné trasy a Exkluzívna ekonomická zóna EÚ. Francúzske departmenty - Réunion a Francúzska Guayana - ich strategická poloha v oblasti námorných obchodných trás a vesmírnej politiky.