Cieľom je demokratická samospráva - Klimovský, Daniel
Vybrané konsolidačné reformy v niektorých európskych krajinách. K vyššej autorite a efektívnosti môže viesť decentralizácia i konsolidácia. Násilná socialistická centralizácia. Dezintegrácia po roku 1989. Západoeurópska konsolidačná tradícia. Vývoj v Nemecku. Konsolidácia v strednej a východnej Európe. Skúsenosti Slovenska.