Aktuálne otázky zdanenia poistných plnení v poisťovníctve - Vachálková, Ingrid
Poisťovna vypláca poistné plnenie v súlade s platnými daňovými predpismi, čiže musí dodržiavať zákon o dani z príjmov. To, či je poistné plnenie zdanené alebo nie, záleží od charakteru poistného plnenia. Zdaňujú sa poistné plnenia: plnenia z poistenia pre prípad dožitia určitého veku, rovnako sa posudzuje aj jednorazové vyrovnanie alebo odbytné vyplácané v prípade poistenia osôb pri predčasnom skončení poistenia. Ktoré poistné plnenia sú oslobodené od dane z príjmov.