Krize v kvalitě, anebo kvalita v krizi? - Budíková, Jana
Súčasná kríza prinútila firmy maximálne šetriť na každom kroku. Firmy často idú až do rizika straty zákazníka a poškodenia dôvery vo svoju značku. Rozhodnutie o úsporách ovplyvňuje i vnútorné kontrolné mechanizmy týkajúce sa kvality výrobkov a služieb. Príklady z praxe o stiahnutí výrobkov z obehu kvôli zlej alebo zníženej kvalite. Aj dnes existujú firmy, ktoré nechcú krízu prežiť len na základe krátkodobých opatrení - príklad spoločnosti Apple.