Standardisation and its role in securing the Lisabon agenda - Orviská, Marta
Štandardizácia je zásadným, ale pomerne podceňovaným prvkom európskej integrácie. V ostatných rokoch sa stáva motorom prehlbovania miery integrácie, čo je dôležité v čase, keď iné nástroje, ako napríklad ústava EÚ, zlyhávajú. Tento pozitívny proces môže byť dôsledkom "neviditeľnosti" procesov štandardizácie, ale aj skutočnosti, že je to oblasť, kde pôsobia experti a nie politika. Napriek všetkým úspechom a významnej úlohe, ktorú štandardy a štandardizácia hrajú pri podpore rozvoja spoločného trhu, môžeme konštatovať, že proces rozvoja štandardizácie "de iure" je stále pomalý.