Štatistické indikátory politiky EÚ ako báza znalostí - ich štruktúra a význam - Kraus, Michal
Európsky štatistický systém (European statistical system – ESS) s cieľom poskytovať komparatívne štatistiky na európskej úrovni. ESS poníma Eurostat ako štatistické kancelárie, ministerstvá, agentúry a centrálne banky, ktoré zhromaždujú oficiálne štatistiky členských štátov EU, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska a Švajčiarska. Členské štáty zhromažďujú a vytvárajú štatistiky ako pre národné zámery, tak aj pre účely Európskej Únie. ESS funguje ako systém, v ktorom je úlohou Eurostatu udávať smer harmonizácii štatistík v úzkej spolupráci s národnými štatistickými orgánmi. Štyri skupiny štatistických indikátorov politiky EÚ - štrukturálne indikátory, euro indikátory, indikátory trvaloudržateľného rozvoja, indikátory zamestnanosti a sociálnej politiky.