Novinky z EU - Karel, Ondřej
Dňa 1.decembra 2009 nadobudla platnosť Lisabonská zmluva, ktorá významne posilňuje právomoc základných orgánov EÚ. Nové zloženie Európskej komisie pre obdobie 2010-2014. Plán dlhodobej stratégie nazvaný Európa 2020. Dňa 17.novembra 2009 nadobudlo platnosť Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 593/2008, právo zmluvných záväzkových vzťahov (Rím I). Rozsudok Európskeho súdneho dvora (ESD) o nesplnení povinnosti ČR transformovať smernicu č. 2003/41/ES (IORP) do národného práva. V priebehu španielského predseníctva v Rade EÚ pokračujú návrhy Smernice o zásadách antidiskriminačnej legislatívy.