Mimoekonomická efektívnosť maloobchodnej prevádzky - Rehák, Róbert, 1984-
Sledovanie a zeefektívnovanie mimoekonomickej efektívnosti je rovnako dôležité ako sledovanie ekonomickej efektívnosti. Rast mimoekonomickej efektívnosti sa prejavuje v raste pridanej hodnoty zákazníkovi. Hlavne správne vplývanie na zákazníka v rámci interiéru prevádzky a prístupu personálu voči zákazníkom sú kľúčové oblasti pre úspešnú činnost prevádzky a pre rast tejto efektívnosti. Nemalým prínosom pre rast mimoekonomickej efektívnosti je aj optimalizácia logistických činností a to či už v rámci predajne alebo aj mimo nej. Možnosť zvyšovania mimoekonomickej efektívnosti a pridanej hodnoty zákazníkovi je jednou z hlavných príležitostí ako zvyšiť prosperitu maloobchodnej prevádzky.