Účtovný pohľad na daňové a nedaňové príjmy obce/VÚC - Šabíková, Ingrid
Fiškálnou decentralizáciou došlo na Slovensku k obnoveniu samosprávy na úrovni obcí (zákonom č. 302/2001). Systém samostatného financovania obcí/VÚC sa vytvoril od roku 2005. Cieľom fiškálnej decentralizácie je dosiahnutie transparentného modelu financovania obcí a VÚC. Účtovná jednotka obec, môže v zmysle zákona č. 582/2004 Z. z. ukladať miestne dane.