Operačné riziko ako súčasť smernice BASEL II - Korduliak, Peter
Operačné riziko je v súčasnosti považované za veľmi dôležité a významné riziko, pretože priamo súvisí a je závislé od ľudskej činnosti, ľudského faktora a ich zlyhania, prípadne od zlyhania nastavených postupov a systémov vnútri banky alebo od pôsobenia a zlyhania vonkajších faktorov. Dôležitosť operačného rizika súvisí aj s tým, že v podstate vzniká ešte skôr ako sa objaví kreditné a trhové riziko.