Nová geopolitická stratégia sveta na začiatku 21. storočia - Bucher, Slavomír
Nové usporiadanie sveta po skončení druhej svetovej vojny v r. 1945. Americký a sovietsky systém - systém superveľmocí, ktoré si rozdelili jednotlivé sféry vyplyvu na kontinentoch. Koniec studenej vojny a jeho negatívny dopad na krajiny sovietskeho bloku. Úloha medzivládnych organizácií v postbipolárnom svete. Stret civilizácií. Konflikt medzi západno-pravoslávnou a moslimskou civilizáciou.