PHSR a demografický vývoj - Filo, Peter
Kľúčovým faktorom pri tvore PHSR (programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja) je správna demografická štúdia obce, regiónu alebo VÚC a k nej presnejšie definované výhľadové zámery samosprávy s ohľadom na súčasné a budúce potreby obyvateľstva obce. Pri príprave rozvojových programov je nutné analyzovať aj vývoj potrieb, ktoré sa menia v závislosti od viacerých demografických parametrov. Sledovanie vekovej štruktúry obyvateľstva, jeho ekonomickej aktivity a voľnočasových aktivít.