Ekonomické teórie v intenciách hospodárskej krízy - Zubaľová, Alena, 1959-
Tak, ako existuje veľa interpretácií príčin vzniku globálnej hospodárskej krízy, existuje aj veľa teoretických názorov na jej riešenie. Jedna skupina ekonómov vidí problém v nízkom stupni regulácie finančného trhu a navrhuje štátne intervencie pri ozdravení ekonomiky. Druhá skupina považuje zasahovanie štátu do ekonomiky za hlavnú príčinu vzniku krízy. Obe skupiny ekonómov sa zhodujú v názore, že nástroje štátneho regulovania nemajú narušovať pôsobenie trhových síl. Tieto teoretické myšlienky a ciele sú v praxi podporované aj politikou tretej cesty. Myšlienky modernej sociálnej demokracie a tretej cesty sa v súčasnosti tešia celosvetovo pomerne veľkej podpore. V súvislosti s tým sa nastoľuje otázka budúcnosti kapitalizmu.