Obaly zabalené do zákona - Žitňanský, Eduard
Zákon o obaloch, ktorý slovenský parlament nedávno novelizoval, je pre mnohých "nečitateľný". Ochranári hovoria, že predpis je ústupkom obalovej loby, podnikatelia tvrdia, že im zvyšuje náklady, krivdu cítia aj obchodníci. Zmeny sa dotýkajú povinných osôb - výrobcov, dovozcov, baličov, plničov - ktorí pužívajú obaly na balenie a uvádzajú tovar na trh, ale sa vyhýbajú povinnosti zberu a recyklácie odpadov z obalov, teda platiť poplatky do určených fondov. Zákon o obaloch prenáša plnenie povinnosti zberu a recyklácie odpadov z obalov z povinných osôb na obchodníkov.