Analýza textu ako základný prostriedok rozvíjania čitateľskej zručnosti - Hrivíková, Tatiana, 1959-
Rozvíjanie čítania s porozumením je dôležitou súčasťou jazykovej prípravy najmä na fakultách nefilologického zamerania. Význam tejto zručnosti nemožno podcenovať predovšetkým v oblasti profesionálnej komunikácie. Analýza textu, pochopenie kontextu a budovanie skúsenostného komplexu významne prispieva k zlepšeniu čitateľskej zručnosti jednotlivca. Študent - čitateľ potrebuje získať dostatočné poznatky o štruktúre textu, princípoch výstavby vetných i nadvetných celkov a zároveň spoznávať a používať prostriedky kohézie a koherencie v texte ako aj využívať rôzne techniky čítania, ktoré napomáhajú pri riešení problémov s porozumením.