Menová únia - teoretické východiská, výhody a hrozby - Chandoga, Roman
Teória optimálnej menovej oblasti. Otázka vhodných podmienok, ktoré by mala krajina spĺňať, ak sa chce zúčastniť na menovej integrácie. Zároveň autor prezentuje názor, že jedna z najväčších nevýhod straty autonómnej menovej politiky je strata možnosti reagovať na pokles ekonomickej aktivity alebo prehrievania ekonomiky zmenou úrokových sadzieb (Mundell 1961). Kritériá Teórie optimálnej menovej oblasti. Vstup do menovej únie, jeho výhody a hrozby. Nutnosť spoločnej meny v podmienkach globalizujúcich sa ekonomík. Ukotvenie národnej meny v eurozóne.