Akú skutočnú hodnotu majú vaši klienti - Nosek, Jiří
Ako rýchlo rozšíriť počet a obrat súčasných klientov. Spôsoby získavania nových klientov. Správne nastavenie systému benefitov. Výsledky obchodného jednania. Odporúčania od klientov na ďalších klientov. Vybavovanie reklamácií. Tipy z praxe obchodného zástupcu.