Poskytovanie dotácií z rozpočtu obce - Hospodárová, Oxana
Zákon č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy v z.n.p. umožňuje poskytovanie účelových finančných prostriedkov z rozpočtu obce právnickým a fyzickým osobám. Zamedzuje obciam, aby z dôvodu poskytovania dotácie na svojom území vstupovali do nových záväzkov z prijatia návratných zdrojov financovania, a tak zvyšovali výšku svojho dlhu. To znamená, že zákonná úprava poskytovania dotácií je podmienená dostatkom vlastných rozpočtových prostriedkov.