Možnosti zvyšovania konkurenčnej schopnosti podnikov - Chorváthová, Daniela
V Európskej únii aj na Slovensku inovácie podporujú ekonomický rozvoj. Ak chceme inovácie správne uskutočniť, musíme inovovať produkty, služby, podnikové procesy. Poznanie trhu a zákazníka je kľúčom k úspešným inováciám. Inovácie musia prinášať hodnotu nielen zákazníkovi, ale aj podniku. Podnik by mal sledovať vývoj okolo seba. Inovovať je potrebné už vtedy, keď podnik je úspešný. Konkurencieschopnosť podnikov by mala byť určovaná schopnosťou inovácií vlastných produktov a služieb. Súčasná výhoda Slovenska - lacná pracovná sila je časovo obmedzená, a preto by si mali podniky už dnes vytvárať podmienky na budúce inovačné aktivity. Na Slovensku ešte nie je úplne rozvinuté priaznivé proinovatívne podnikateľské prostredie, o čom svedčí aj slabá inovatívnosť podnikov. Rast slovenských podnikov by mal byť založený na vlastných znalostných zdrojoch, vzdelaní, inováciách a širokej škále diferencovaných produktov a služieb.