Jak zaměřit manažerské tréninky v krizi - Urban, Jan
Výdavky na rozvoj zamestnancov patria v kríze k tým, na ktorých podniky najviac šetria. Bez riadiacich schopností svojich vedúcich sa žiadna firma neobíde. Chyby, ktorých sa dopúšťajú manažéri a ich cena. Podceňovanie významu riadenia ľudí. Kvalitu práce znižuje nevhodná kontrola. Obava alebo nechuť manažérov delegovať prácu. Nedostatočná motivácia zamestnancov.