Basel III - nevyhnutnosť ? - Vovk, Martin, 1976-
Problematika BASEL III. je nanajvýš aktuálna téma, nakoľko v polovici decembra 2009 boli prijaté prvé návrhy nového dokumentu upravujúceho obozretné podnikanie komerčných bánk. Spomínané zmeny sa dotýkajú predovšetkým nového vymedzenia definícií jednotlivých zložiek regulatórneho kapitálu, zavádzanie nových ukazovateľov predovšetkým v oblasti likvidity komerčných bánk a pákového efektu. Významné zmeny sa objavujú aj v oblasti trhového rizika, proticyklické opatrenia a v neposlednom rade aj modifikácie vo vykazovaní primeranosti vlastných zdrojov. Aj keď je uvedený dokument v štádiu pripomienkovania zo strany komerčných bánk, je potrebný pre ozdravenie bankového sektora a nastolenie kvalitatívne vyššej úrovne bankového podnikania predovšetkým v kontexte bezpečnosti pre samotnú komerčnú banku a následne aj pre jej klientov a v konečnom dôsledku aj pre ekonomiku ako celok.