Co od vás očekává zákazník zítřka? - Budíková, Jana
Trendy, ktoré v nadchádzajúcom období ovplyvnia postavenie firmy na trhu. Pragmatizmus firiem a zákazníkov. Nové vnímanie luxusu. Zvyšovanie kvality zákazníckeho servisu. Ponuka výrobkov šetrných k životnému prostrediu. Rastúci význam budovania značky. Príklady z praxe.