Metódy používané v regulácii prirodzených monopolov - Michalcová, Zuzana, 1984-
V odvetviach, kde nefunguje konkurenčné prostredie a výstup poskytujú iba monopoly, je nevyhnutné nahradiť trhový mechanizmus vonkajším zásahom prostredníctvom regulácie, aby sa predišlo možnému zneužívaniu dominantního postavenia. Medzi základné druhy metód, ktoré sa využívajú na reguláciu prirodzených monopolov patria Oceňovanie hraničnými nákladmi, Oceňovanie priemernými nákladmi, Revenue Cap, Price Cap, Benchmark, Rate of return, Yardstick.