Meranie výnosnosti DPH - Rabatinová, Marcela, 1977-
Existencia rôznych systémov DPH významným spôsobom ovplyvňuje výnosnosť (resp. výkonnosť) DPH v jednotlivých krajinách. Na meranie výkonnosti DPH systémov sa používajú tradičné ukazovatele (napr. podiel DPH na HDP), ktoré sa považujú za orientačné a modernejšie ukazovatele, ako sú ukazovateľ produktivity DPH (VER), ukazovateľ efektívnosti DPH (CER) a výnosový ukazovateľ DPH (VRR). Systémy DPH, ktoré sa nepribližujú k potenciálnej daňovej základni, sú spojené s vysokými daňovými výdavkami v porovnaní s čistým DPH režimom. Odhaduje sa, že 30-50 % potenciálnych príjmov nepodlieha zdaneniu alebo ak aj podlieha, tieto príjmy nie sú skutočne vybrané.