Karol Marx, materialistické chápanie dejín a súčasná teória medzinárodných vzťahov - Škvrnda, František
Význam marxizmu pre poznávanie aktuálneho spoločenského diania. Materialistické chápanie dejín. Vybrané otázky vývoja a súčasného stavu marxistickej teórie medzinárodných vzťahov. Stručne o vybraných problémoch súčasných medzinárodných vzťahov z pohľadu marxizmu.