S kým se na Balkáně zdravit a ke komu zajít na kafe - Tesař, Filip
Otázka integrácie Balkánu do Európskej únie a český národný záujem. Relevancia českého záujmu o Balkán založená na výhodnosti ekonomických vzťahov, najmä českého vývozu. Najlepšie predpoklady k rozvoju ekonomických vzťahov má Česko s tými balkánskymi štátmi, s ktorými ho spája dedičstvo komunistických rokov, verejnosť vzťahy s nimi podporuje, integrujú sa do EÚ, politické vzťahy s nimi sú živé.