Modelovanie dovozu tovarov a služieb do Slovenskej republiky - Ďurka, Peter
Prezentácia dvoch metodologických prístupov k modelovaniu a prognózovaniu dovozu tovarov a služieb. Prvý je ARIMA model, ktorý abstrahuje od ekonomickej teórie a je založený len na analýze samotného časového radu vysvetľovanej premennej. Druhý prístup je založený na konštrukcii ECM, ktorého výhodou je že sa môže opierať o ekonomickú teóriu a navyše v porovnaní s klasickými ekonometrickými modelmi vyjadruje separátne dlhodobý aj krátkodobý vplyv vysvetľujúcich premenných na vývoj vysvetľovanej premennej.