Rozhodovanie a systematické chyby: ilúzia kontroly - Šinský, Michal
Ilúzia kontroly nastáva v situáciách, kedy sú očakávania vlastného úspechu neprimerane vyššie ako objektívna skutočnosť. V roku 1973 Langer uskutočnil zaujímavý experiment, v ktorom sledoval vznik a vplyv ilúzie kontroly na ľudské rozhodovanie. Dvojica profesorov z Kalifornskej univerzity (Gary Charness a Uri Gneezy) sledovala vplyv ilúzie kontroly na správanie sa v rizikových situáciách. Ilúzia kontroly situácií môže v manažérskom rozhodovaní vyústiť do systematického podhodnocovania rizika a nadhodnocovania potenciálneho úspechu spoločnosti. Návod na elimináciu ilúzie kontroly vychádza zo správneho vnímania náhodného procesu a zabezpečenia efektívneho pohľadu zvonku nezávislou osobou.