Vzťah medzi účtovným informačným systémom a controllingom - Poniščiaková, Oľga
Na základe poznatkov o účtovných výkazoch možno konštatovať, že súvaha, výkaz ziskov a strát či prehľad o finančných tokoch sú síce dostačujúcimi zdrojmi informácií pre finančnú analýzu, no nešpecifikujú jednotlivé oblasti vo vnútri podniku. Pre analyzovanie týchto oblastí rovnako nepostačuje ich vypovedacia schopnosť. Preto je potrebné v rámci kontrolingu navrhnúť výkazníctvo, ktoré by v požadovanej miere informovalo o jednotlivých strediskách, ich vnútornej štruktúre a hospodárení. Takéto kontrolingové výkazníctvo sa stáva východiskovým podkladom pre správne rozhodovanie, o čo sa vedenie firmy neustále usiluje.