Likvidácia spoločnosti - základné postupy - Fabian, Peter
Životný cyklus podniku predstavuje postupný priebeh fáz pôsobenia činnosti podniku na trhu. Tieto fázy predstavujú obdobie od jeho založenia a vzniku, až po úpadok, zrušenie a zánik podniku. Likvidácia spoločnosti predstavuje fázu, kedy dochádza k ukončeniu činnosti samotného podniku, pričom podnik v likvidácii nemusí vykazovať finančné alebo iné problémy, ako je to väčšinou vnímané z jeho vonkajšieho okolia, ale môže ísť o proces dobrovoľného ukončenia činnosti, kedy podnikateľ či už z osobných, alebo iných dôvodov, nemá záujem ďalej pokračovať v jeho činnosti. Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov ustanovuje povinnosť účtovným jednotkám, ktoré sú právnickou osobou, uzatvorenie účtovných kníh.