Odľahlé údaje a metódy detekcie - Nguyen Dinh, He
Vyhľadávanie odľahlých hodnôt (outliers) sa v súčasnosti stáva jedným z dôležitých procesov pri analýze dát. Stretávame sa s ním v mnohých úlohách, ktoré sa týkajú analýzy dát veľkého počtu premenných. Detekcia odľahlých hodnôt je jedným z prvých krokov na získanie konzistentnej analýzy. Hoci sú odľahlé hodnoty často považované za chyby alebo šum, môžu niesť dôležité informácie. Na druhej strane by mohli nepriaznivo ovplyvniť parametre modelu ich skreslením, znížením sily testu, čo vedie k nesprávnym výsledkom analýz. Pred modelovaním a vlastnou analýzou je preto dôležitá ich identifikácia.