Z politika diplomatom - Weiss, Peter
Slovensko-maďarské vzťahy majú stále dominantne politický a oveľa menej technický charakter. Schopnosť politickej analýzy a odhadu tendencií politického vývoja, osobitne politiky vlády štátu vyslania voči vlastnému štátu je najdôležitejšou zložkou kvalifikácie diplomata. Chybná analýza a z nej vyplývajúce nesprávne informovanie vlastnej vlády môže spôsobiť problémy vo vzťahoch. Triezvy pohľad na vlastné i partnerove možnosti diplomaticky a politicky pôsobiť, hľadať a nachádzať spojencov pre vlastné riešenie v zahraničí, v medzinárodných organizácicách i na vnútropolitickej scéne je pri informovaní ústredia veľmi dôležitý. Diplomat je lojálny štátny úradník, ktorého individuálne voličské preferencie sa nemôžu premietať do spochybňovania politickej línie danej programovým vyhlásením vlády.