Jazyková politika EÚ, jej vývin a súčasné trendy - Strelinger, Ján, 1964-
Súčasná podoba jazykovej politiky v EÚ je vyústením vývoja niekoľkých desaťročí. Právnym základom je zmenené a doplnené nariadenie Rady (ES) č.1 z roku 1958 o používaní jazykov v Európskom hospodárskom spoločenstve, v ktorom sú uvedené všetky úradné jazyky a taktiež kedy a na aké účely sa používajú (v r. 1957 to bolo 6 členských štátov a 4 jazyky). Európsky parlament, ktorý často potrebuje rýchlo produkovať dokumenty do všetkých úradných jazykov, vypracoval systém šiestich sprostredkujúcich (pivotných) jazykov. Sú to angličtina, francúzština, nemčina, taliančina, španielčina a poľština. Trend budúcnosti smeruje k tomu, aby všetci občania Európy boli schopní komunikovať okrem materinského jazyka v dvoch cudzích jazykoch.