Core security elements of a new NATO strategic concept - Nečas, Pavel
Globálne trendy - demografické zmeny, klimatické zmeny. Vznikajúce výzvy - energetická bezpečnosť a nedostatok zdrojov; mimoštátni aktéri; šírenie chemických, biologických, rádiologických a nukleárnych technológií. Bezpečnostné výzvy a neistota v niektorých regiónoch sveta.