K dani z motorových vozidiel - Košalová, Lia
Daň z motorových vozidiel upravuje zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. v jedenástej časti zavádza ju vyšší územný celok všeobecne záväzným nariadením, v ktorom určuje podmienky oslobodenia a zníženia dane a určuje sadzby dane pre vozidlá. Sadzbu dane pre úžitkové vozidlo určuje vyšší územný celok podľa celkovej hmotnosti a počtu náprav osobitne za motorové vozidlo a osobitne za prípojné vozidlo a pre osobný automobil podľa zdvihového objemu motora v cm3.