Človek v prostredí právneho systému - Bárány, Eduard
Využitie základných poznatkov teórie systémov na štúdium práva a jeho prostredia vedie k záveru, že bezprostredným prostredím právneho systému je len človek, lebo len jeho prostredníctvom prebiehajú jeho vstupy a výstupy. Postavenie človeka ako jediného priameho adresáta právnych noriem spôsobuje, že zo zorného uhla práva je človek prevažne prostriedkom, a nie účelom.