Na východe je veľa nového Ukrajina je náš jediný sused mimo EÚ; o to väčšiu pozornosť si zaslúži - Nemeček, Miloš
Záujem Ukrajiny o styky a kooperáciu so západoeurópskymi partnermi a so Slovenskom. Dohoda o partnerstve a spolupráci medzi EÚ a Ukrajinou. Kompatibilita so štandardami EÚ. Projekty cezhraničnej spolupráce v rámci Programu ENPI. Schengenská hranica, pohyb ľudí, tovarov a služieb.