Management přes hranice - Kapoun, Jan
Sumantra Ghoshal a Christofer Bartlett - autori knihy s názvom Manažment cez hranice: transnacionálny prístup, v ktorej sa zamerali na štúdium najefektívnejších stratégií a spôsoby riadenia firiem, ktoré pôsobia na globálnom trhu. V knihe analyzujú dva základné typy síl - sily priaznivé pre globálnu integráciu a sily, ktoré idú proti globálnej integrácii. Autori vymedzujú tri základné stratégie: globálna stratégia, ktorá chápe svet ako jediný trh, nadnárodná stratégia a globálna stratégia, ktorá štandardizuje niektoré kľúčové prvky a ostatné lokalizuje. Tri typy prístupov firemnej politiky a kultúry v medzinárodných spoločnostiach. Cesta k transnacionálnej spoločnosti.